CBCT – Tandartspraktijk Oog in Al – Utrecht

CBCT

CBCT

CBCT-scan (3D röntgenopname)

Onze praktijk is nu ook uitgerust met een 3D CBCT-scanner.

Met dit apparaat kunnen we röntgenopnames van de tanden en/of de kaken maken, waardoor we 3D-beelden kunnen vervaardigen. Voor deze 3D opname draait de scanner 360 graden rond het hoofd van de patiënt.

Een 3D-scan kan extra informatie geven voor verschillende tandheelkundige behandelingen. Zo kan de scan helpen bij implantologie, wortelkanaalbehandelingen of voor het verwijderen van een verstandskies, om een betere inschatting te maken van de situatie van de patiënt. Dit betekent dat we vervolgens nog beter in staat zijn om de meest effectieve behandeling vast te stellen.

Wat is een CBCT-scan?

Een CBCT-scan is eigenlijk een driedimensionale (3D) röntgenfoto. CBCT staat voor “Cone Beam Computed Tomography”. U heeft misschien wel eens gehoord van een medische CT-scan of een CAT-scan. Dit is een vergelijkbare technologie, echter door gebruik te maken van een kegelvormige bundel (cone beam), kunnen we bij een CBCT scan de informatie die we nodig hebben met aanzienlijk minder straling verkrijgen.

Waarom heb ik CBCT-scan nodig?

Tandartsen schrijven een CBCT-scan voor om een aantal redenen. Soms willen we voor de operatie of het plaatsen van een implantaat een 3D-beeld zien voor uw veiligheid. Andere keren moeten we de kaakgewrichten, sinussen of een ongewone anatomie zien.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van een dentale CBCT-scan zijn dat de scan:

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen?

Tandheelkundige CBCT-scans worden door tandartsen, orthodontisten, endodontologen, gnathologen of kaakchirurgen vaak gebruikt voor:

Wat zijn de risico’s van een CBCT-scan?
Hoewel relatief laag, veroorzaken tandheelkundige CBCT-scans enige blootstelling aan straling; de hoeveelheid blootstelling is ongeveer gelijk aan het nemen van een vijf uur durende internationale vlucht met een vliegtuig. Vanwege de blootstelling aan straling worden scans over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt bij de pre-orthodontische evaluatie van kinderen.

Hoe werkt een tandheelkundige CBCT-scanprocedure?
Tijdens de scan draait een gemotoriseerde arm 360 graden rond uw hoofd terwijl meerdere beelden vanuit verschillende hoeken worden vastgelegd. Deze beelden worden vervolgens gereconstrueerd om één 3D beeld te creëren.

Kosten CBCT 3D Scan
De kosten voor het maken van een 3D scan bij de tandarts worden nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, dan kunnen deze wellicht (gedeeltelijk) vergoed vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Informeer wel vooraf bij uw verzekeraar of deze kosten worden vergoed. De codes bij de tandarts zijn:

Tarieven